DRAGOCENA ISKUSTVA SA PSIHOTERAPIJE

Volim da klijente pitam: „Šta mislite, kako napredujemo u terapiji, s obzirom na cilj koji smo postavili na početku terapijskog procesa?“ Tako jasno merimo napredak od seanse do seanse.
Posebno mi je značajno kad na kraju psihoterapijskog rada klijenti napišu svoj osvrt na naš ukupan terapijski proces.
Tako mogu jasno da uočim kako je klijent doživeo terapiju, ali taj osvrt može biti, pre svega, značajan za ljude koji se interesuju za moj psihoterapijski rad.
U više osvrta, u tekstovima ispod, u kojima se ne otkriva identitet osobe, svi zainteresovani mogu videti na koji način vodim psihoterapijski proces, i sa kojim sve temama, izazovima, dilemama su klijenti uspeli da izađu na kraj.
Zahvalna sam životu što mogu da radim posao koji je za mene najsmisleniji, a to je pružanje pomoći i podrške drugima. To je podrška od koje drugi jačaju i tako postaju najveći oslonac sebi i bližnjima. Hvala ljubavi koju dobijam i koja me vodi i pokazuje mi put.


Dugo godina sam gušila u sebi traume koje sam doživjela, mislila sam da se dobro nosim sa njima, ali prije nekoliko mjeseci osjećala sam kao da je sva težina svijeta na mojim leđima. Biljanu sam znala samo online i obratila sam joj se za pomoć. Već nakon prve terapije putem web kamere, osjećala sam da mi ona može pomoći. Krenula sam sa EMDR i bračnom terapijom, koje je Biljana vodila samnom i mojim mužem, i kako sam jednu traumu prebrodila, nove su isplivale na površinu. Od seksualnog zlostavljanja u djetinjstvu, do braka sa bivšim suprugom zlostavljačem, pa do straha od pasa, jer me jedan ugrizao u djetinjstvu. Mjesecima nisam htjela raditi zbog proživljenog bullying-a na radnom mjestu i samo dan nakon odrađene terapije, odlučila sam se prijaviti za posao i dobila sam ga isti dan! Biljana me uči da vratim povjerenje u ljude i u samu sebe. Sve ono što sam i sama znala, ali zatomila u svojoj boli. Još uvijek sam na putu prema rješavanju svih trauma, ali uz Biljanu čak ni tisuće kilometara koji nas dijele, nisu nam prepreka, ona je uz mene i daje mi snagu. Hvala od srca!
Vesna – 35 godina

Godinama sam imala problem sa osećanjem konstantne ljutnje. Zahvaljujući radu sa Biljanom uspela sam da prepoznam njene uzroke i da je napokon izbacim iz sebe, zbog čega sada mnogo lakše funkcionišem i sama sa sobom i u odnosu sa drugim ljudima. Takođe, bila sam neko ko je sebi konstantno nabacivao osećaj krivice, čak i za najmanje sitnice. Hvala Biljani koja me je naučila da osuđivanje sebe zamenim ljubavlju prema sebi. Shvatila sam da je ljudski grešiti. I zbog tih grešaka ne treba osuđivati ni sebe ni druge. Zato sam mnogo slobodnija i opuštenija, a to sam oduvek želela da budem. I uspela sam! Za relativno kratko vreme sam rešila probleme za koje sam mislila da će mi večno zadavati glavobolje. Zato, nemojte ćutati i držati u sebi ono što vas muči. Obratite se Biljani da vam pomogne, a onda… ceo svet je vaš!
Jelisaveta – 24 godine

Pre terapijskog rada sa Biljanom, nisam mogao ni da pretpostavim da je lociranje trauma, a posebno njihovo prevazileženje, moguće postići za kratak vremenski rok. Radili smo na traumama koje su nastale tokom lekarskih tretmana i boravaka u bolnici, kao i na traumama usled emotivnih gubitaka i odbijanja.Tokom nekoliko seansi, upotrebom određenih metoda iz EMDR-a, Biljana mi je pomogla da se suočim sa mnogim potisnutim trauma, da ih obradim i u potpunosti prevaziđem. Posebno mi je prijao način na koji je vodila seanse – vrlo precizno i držeći se konkretnog problema koji obrađujemo, sa neizostavnom evaluacijom na kraju. Nakon svakog rastanka imao sam osećaj da napredujem, što nije bio slučaj sa prethodnim terapijama.
Miloš – 34 godine

Biljanu sam upoznala na preporuku zajedničke nam prijateljice. Poverenje je za mene u svakom ljudskom odnosu jako bitno, a moj prvi kontakt sa Biljanom profesionalno bio je rezultat mog poverenja u sud moje prijateljice o tome da je Biljana prava osoba da pomogne. Potražiti pomoć, nikada nije zgoreg, ako makar pomisliš da ti je pomoć potrebna. Smisao pomoći je pak po meni u tome da se između terapeuta i nas, stvori odnos poverenja, iskrenosti a sve u cilju da se problem shvati, sagleda, savlada i prevlada… Posebno je bio delikatan problem porodičnih odnosa sa tri generacije koji sam podelila sa Biljanom, a kasnije se terapiji priključila i moja ćerka i njen otac, moj bivši suprug. I tu se radilo o odnosu poverenja, i zajedničkog ulaganja u bolje sutra zajedničkog deteta iako je od razvoda mene i njenog oca prošlo skoro dve decenije. Ali deca nas zauvek vežu a stereotip da su deca moneta za potkusurivanje propalih brakova, u našem slučaju nikada nije važio. Biljana je terapeut ljudske topline, empatičnosti, blaga u nastupu, strpljiva a sa druge strane dovoljno pristupačna i hrabra. Poveriti nekome svoje probleme i strahove svakako je odraz zrelosti i rešenosti da nam bude bolje, a Biljanino zapisivanje zapažanja u svesku, shvatala sam kao i Biljaninu samospoznaju kao terapeuta, kao dvosmernu ulicu poverenja na tom našem putu. Nikada u razgovorima sa Biljanom kao terapeutom nisam osetila nervozu, niti gubljenje vremena. Naprotiv! Generacijski između, Biljana je nalazila načina i stručnosti da govori mojim i generacijskim jezikom moje 24.godišnje ćerke. Pomogla nam je pojedinačno, da bi naš odnos bio nadograđen zajedno. Pomogla nam je naizgled nenametljivo i diskretno, ali se rezultati terapeutskog rada sa Biljanom osećaju i danas i to vrlo konkretno. Hvala Biljani, dragoj Biljani što nam je, postupajući vrlo profesionalno, dala i deo svoje lične topline.
Ivana – 53 godine

Nezaposlenost, novo okruženje, nezadovoljstvo bračnim partnerom i sobom, kao i čitav niz nepovoljnih okolnosti nakalemljenih na traumatično detinjstvo, doprinele su da se osećam sateranom u ćorsokak. Osećaj izgubljenosti i bespomoćnosti, nesigurnost koja prerasta u socijalnu anksioznost, apatija, samo su neke od posledica koje su usledile. ‘Ćorsokak je mesto mojih najvećih inspiracija’ reče jedan veliki pisac. Vodeći se time, uporno sam tražila izlaz iz začaranog kruga. Put me je naveo Biljani. Količina empatije i čovekoljublja koji iz nje isijavaju ulivali su toliko poverenja da sam se već pri prvom susretu sa njom opustila i uspela da priznam i sebi i njoj sve što me tišti. Njena energija, slušanje bez osude i uspešna primena znanja i tehnika poput EMDR-a, progresivno-mišićne relaksacije, ‘zamene uloga’ omogućili su mi nove uvide i pomogli da osvestim svoju unutrašnju snagu, usmeravajući je ka onom sto želim umesto ka onom što me sputava. I uspela sam. Zajedno smo uspele. I premda bih rado i dalje njoj prepričavala sve što proživljavam, u njoj pronalazila oslonac i od nje tražila i dobijala potvrdu, beskrajno sam joj zahvalna što me je naučila kako da sama sebi budem najveći oslonac, da prihvatam sebe sa svim manama i vrlinama i da je jedina validna potvrda ona kada sama sebi iskreno kažem ‘Bravo’.
Marija – 30 godina

Biljana je jako divna žena, puna ljubavi, saosjećanja, razumijevanja, svega što nekog čini dobrim čovjekom. Prošla sam jako težak period u svom životu, sa svojih 26 godina prošla sam nešto što ne bih poželjela nikad nikome da prođe: nasilje u porodici, a kasnije sam imala i jako tešku vezu i bilo je jako teško nastaviti dalje. Proganjao me je strah, ljutnja, bijes prema samoj sebi, prema drugima, stid, grižnja savjesti, brige, osjećaj gađenja i mržnje prema samoj sebi… ni sama ne znam više kakvih emocija, uglavnom negativnih. Čitav zivot sam živjela po pravilima, ne svojim, nego tuđim, nametnutim, i mislila sam da je to u redu, i kad sam prekšila jedno od tih “osnovnih” životnih pravila, tad je i počeo moj pakao na ovom svijetu. Mogla bih roman da napišem o tim zastrašujućim emocijama, koje su sada iza mene, zahvaljujući Biljani, koja mi je dosta pomogla u mojoj borbi za samu sebe. Pre svega Biljana je koristila EMDR tehnike, kao i tehnike iz porodične terapije. Kroz terapiju ja sam, a smatram da i drugi mogu – naučila da da zavolim sebe. Sebi trebate i morate biti broj jedan u životu da bi valjali i drugima, jer kako zračite, tako i privlačite. A Biljani veliko hvala za sve. Divno je poznavati nekoga kao što je ona.
Alma – 26 godina

Pre rada sa Biljanom godinama sam bila nezadovoljna sobom, mislilila sam da dovoljno ne vredim i da su svi drugi bolji od mene. Zahvaljujući odgovarajućim terapijama sa Biljanom za kratko vreme sam uspela da ponovo zavolim sebe a samim tim i da promenim pogled na mnoge druge stvari koje su me kočile. Zahvaljujuci Biljani sada imam samopouzdanje, zadovoljna sam i sto je najvažnije volim sebe. Zato nemojte ćutati i držati u sebi ono sto vas muči. Obratite se Biljani, ona ce vam sigurno pomoći Shvatićete da život može biti mnogo lepši!
Valentina – 40 godina